PO zavřeno / ÚT dle dohody / ST zavřeno / ČT dle dohody / PÁ 12:00-17:00 / SO 10:00 - 13:00
Charakteristika masa
Křepelka je delikatesou i zdravou potravinou. Je vhodná nejen pro lidi co dbají na své zdraví, ale i pro ty co se nachází v rekonvalescenci. Krom vynikající chuti je křepelčí maso výjimečné nejen tím, že je málo kalorické (nezvyšuje obsah cholesterolu v krvi), ale především obsahuje veliké množství vitamínů, zejména skupiny B, selen a železo. Mimo jiné je vhodná pro děti. A jak už její název napovídá, maso je křehounké.
Čím krmíme?
Prvních 15 dní dostávají certifikované granulované krmivo od českého výrobce VKS Pohledští Dvořáci a.s obsahující různé obilné a neobilné šroty, vitamíny apod. Vše z přírodních látek snižující kokcidiózu. Následně je podáváno krmivo míchané u nás na statku v podobě šrotů a vlastně vyrobených granulí. Veškeré naše krmivo je vyráběno z pšenice, ječmene, kukuřice, hrachu, bílé lupiny dodané od místních farmářů. Dále přidáváme naše nadrcené seno a pro zdravý růst přidáváme moučku z drceného vápence z místního lomu. V jídelníčku nechybí nasekané kopřivy, tráva, saláty, nakrouhaná jablka, řepa či nadrcená sušená mrkev. Pro zdravý růst je přidávaná drcená slunečnice a minerální doplňky.
Bez antibiotik
V průběhu celého výkrmu naše zvířata nedostávají léčiva s antibiotiky a ani nejsou obsažena v žádných krmivech, které sami vyrábíme nebo nakupujeme.
Něco málo o způsobu chovu
Křepelky chováme jak pro vajíčko tak i pro maso. Křepelka má neuvěřitelně rychlý metabolismus a do porážkové váhy dozrává již po 6 týdnech. Křepelky chováme v domečcích ve voliéře. V době zimy jsou pak v temperovaném vnitřním prostoru. Tak nebo tak, vždy dbáme nato, aby měli dostatek prostoru, možnost se hrabat v písku a provádět očistu v popelišti. Obzvlášť dbáme na neustálý přísun vody pomocí napáječek. Křepelka je tak trochu čuně a hodně dělá binec. Čištění voliér tak provádíme 2 x, někdy i 3x týdně. Chceme zdůraznit zde, že nejsme zastánci klecového chovu. Nikdy naše křepelky nemusí stát na ostrém roštu, který jim deformuje pařátky. Bohužel klecový chov je nejrozšířenější způsob u českých chovatelů
Lokálně v souladu s legislativou
Veškeré námi produkované maso pochází z našeho malého rodinného hospodářství a je prodáváno výhradně k přímé konzumaci konečným zákazníkem. Maso není porcované a ani jinak dále upravováno. Jedná se o tzv. prodej ze dvora a vzhledem k objemu který produkujeme, splňujeme podmínky § 27a zákona 166/1999 Sb., o veterinární péči a vyhlášky č. 289/2007 Sb., o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty. Při porážce a následné manipulaci s masem dodržujeme hygienické požadavky a používáme nástroje k tomu schválené."
Jak je to s veterinárním dohledem u nás?
Spolupracujeme s místním veterinářem. Konzultujeme s ním veškerý běh kolem hospodářství a případně řešíme opatření dle jeho návrhu. Prodávané maso vzhledem k legislativě, popsané v předchozím odstavci, není přímo veterinárně vyšetřováno.