Aby se maso propeklo ale nespeklo, doporučujeme tzv. pomalé pečení v troubě.
PO zavřeno / ÚT dle dohody / ST zavřeno / ČT dle dohody / PÁ 12:00-17:00 / SO 10:00 - 13:00
Co znamená vyzrálé maso?
Vyzrálost masa spočívá v délce výkrmu a to minimálně 4 měsíce a více. Kachna pižmová tak stihne plně dorůst a výsledkem je maso konzistnější, pevnější struktury.
Charakteristika masa
Kachna pižmová je tradičním plemenem v českých chovech, je méně domestikovaná a neměla by chybět na žádném talíři, Maso je jemné a šťavnaté chuti a libovější, než je tomu u kachny čínské "pekingské". Při pečení v troubě doporučujeme péct na menší teplotu a delší dobu, tzv. pomalé pečení. Maso nebude na povrchu spálené a suché a naopak bude pěkně propečené až se bude kachna rozpadat.
Čím krmíme
Prvních 15 dní dostávají certifikované granulované krmivo od českého výrobce VKS Pohledští Dvořáci a.s obsahující různé obilné a neobilné šroty, vitamíny apod. Vše z přírodních látek snižující kokcidiózu. Následně je podáváno krmivo míchané u nás na statku v podobě šrotů, kaší a vlastně vyrobených granulí. Veškeré naše krmivo je vyráběno z pšenice, ječmene, kukuřice, hrachu, bílé lupiny dodané od místních farmářů. Dále přidáváme naše nadrcené seno a pro zdravý růst přidáváme moučku z drceného vápence z místního lomu. V jídelníčku nechybí vařené brambory ale i neobvykle nasekané kopřivy, nakrouhaná jablka, řepa či mrkev. Kachna pižmová je nenáročná na chov a hodně se ráda pase. Tráva a vše v ní je tak její hlavní jídelníček
Bez antibiotik
V průběhu celého výkrmu naše zvířata nedostávají léčiva s antibiotiky a ani nejsou obsažena v žádných krmivech, které sami vyrábíme nebo nakupujeme.
Něco málo o způsobu chovu
Kačenky jsou první 2 týdny v odchovnách a vevnitř v naší drůbežárně. Následně jsou vypouštěna do malých venkovních výběhů, aby si začala zvykat na vnější svět. Pak už je přesouváme do velikého výběhu, kde mají trávu, vodu ke koupání, ale i bahniště, ve kterém se rádi rochní a hledají tam různé breberky :)
Lokálně v souladu s legislativou
Veškeré námi produkované maso pochází z našeho malého rodinného hospodářství a je prodáváno výhradně k přímé konzumaci konečným zákazníkem. Maso není porcované a ani jinak dále upravováno. Jedná se o tzv. prodej ze dvora a vzhledem k objemu který produkujeme, splňujeme podmínky § 27a zákona 166/1999 Sb., o veterinární péči a vyhlášky č. 289/2007 Sb., o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty. Při porážce a následné manipulaci s masem dodržujeme hygienické požadavky a používáme nástroje k tomu schválené."
Jak je to s veterinárním dohledem u nás
Spolupracujeme s místním veterinářem. Konzultujeme s ním veškerý běh kolem hospodářství a případně řešíme opatření dle jeho návrhu. Prodávané maso vzhledem k legislativě, popsané v předchozím odstavci, není přímo veterinárně vyšetřováno.